ExtrageziExtragezi
Forgot password?

MARDİN-ŞANLIURFA TURU

MARDİN

1.Gün

Sabah erken saatte Mardin’e doğru yola çıkıyoruz. Mardin’de ilk durağımız Mor Behrem Kırklar Kilisesi. Kilise görevlisinden alacağımız bilgilerin ardından Mardin’in dar sokaklarında yapacağımız yürüyüşle Mardin müzesi, Latifiye Camii ve bölgenin en önemli yapılarından biri olan Ulu Camii görüyor ve fotoğraflıyoruz.

Ardından birçok dizi ve filme ev sahipliği yapmış PTT binası geziyor, Şehidiye Camii ve Medresesi ziyaretimiz sonrası Mardin’in sembollerinden olan Abbaralardan geçip aracımıza binerek, Kasımiye medresesine ulaşıyoruz. Selçuklu döneminde üniversite denginde eğitim veren bu olağan üstü mimaride Güneydoğu kültüründeki eyvan felsefesini öğrenip gezilerimizi tamamladıktan sonra rotamızı 1932 yılına kadar Dünya’daki Süryani halkının merkezi konumunda bulunan Deyrulzafaran Manastırına çeviriyoruz. Manastır hakkında edineceğimiz bilgiler onrasında Mezopotamya’nın Efes’i olarak adlandırılan Dara’ya gidiyoruz.

İpek yolu üzerinde bulunan bu antik kentte dünyanın ilk su barajına ait olan kalıntıları, antik dönemde Ahamanişlerin tanrısı Ahura Mazda’ya inanıldığı ve bunun için de bir takım ateş kulelerini, kale (Daras Anastasiupolis), kilise, köprü, su kanalları, su sarnıçları, arasta, kaya mezarları ve sivil yerleşim binalarına ait kalıntıları incelerken yöre halkı ile gireceğimiz ikili ilişkiler ve bizlere Mezopotamya misafirperverliğinin inceliklerini sunma yarışları hoşgörü ve sevginin bölgede ne derece güçlü olduğunu bir kez daha kanıtlayacak. Konaklama için otelimize dönüyoruz.

URFA

2.Gün

Otelimizdeki sabah kahvaltımızın ardından Şanlıurfa’ya doğru yola çıkıyoruz ilk olarak Halil-Ür Rahman Camii – Ayn Zeliha (Balıklı Göl) – Rızvaniye Camii ve Hz.İbrahim’in doğduğu mağara, Sipahi Pazarı, Kazzaz pazarı, Hacı kamil Hanı, Hüseyiniye Çarşısı, Naccar Pazarı, Tarihi Gümrük Hanı, Ulucami ve Mutfak Müzesini ziyaret edip geziyoruz ardından Arkeoloji Müzesi ve Mozaik Müzesi’nin görülmesi.

Sonrasında yol bizleri insanlık tarihinin en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olan, günümüzden 12ooo yıl öncesine tarihlenen, bilinen yazılı tarihin doğrularını derinden sarsan, ilk hac merkezi olduğu tahmin edilen Göbeklitepe’ye götürecek. “Bugüne kadar yapılmış çalışmalar neticesinde bilinen en eski tapınaklardan birisi olan Göbeklitepe Mezopotamya bölgesinde yer almaktadır. Göbeklitepe avcı-toplayıcı toplumlarda dinsel inanışa dair önem arz eden veriler sunmaktadır. Mimari ve sonrasında sosyo-ekonomik olarak ele alacağımız Göbeklitepe, dönem insanlarının ezber bozacak nitelikte inanışlarını yaşayabilmek için nasıl bir kutsal alan oluşturabileceği ile ilgili bilgiler vermekle beraber, onların dini, dinsel sembolleri, teknoloji ve bilimleri hakkında bizleri aydınlatmaktadır.

Sonrasında sizlere Urfa kültürünün unutulmaz  sıra gecesini yaşatarak veda etmek üzere Şanlıurfa ‘ dan ayrılıyoruz.